top

Természetvédelem


Kezdőlap     A projekt bemutatása
A projekt bemutatása

Az EU WATER - 'Nemzetközi együttműködéssel kialakított mezőgazdasági vízkészletgazdálkodás az európai vízkészletek megóvása érdekében' projekt 8 ország 12 partnerintézményének együttműködése. A 2009-2012 közötti időszakban megvalósuló projekt célja egy nemzetközi keret kialakítása az EU Nitrát Direktíva és az EU Víz Keretirányelv mezőgazdaságban történő közvetlen és hatékony alkalmazása érdekében.

Projekt terület


A magyar mintaterület, (1. ábra) az Alföld közepén található és intenzív mezőgazdaság jellemzi természetvédelmi területekkel (Hortobágyi Nemzeti Park), valamint több mint 3000 hektár halastavi halgazdálkodással. A fő vízellátói a Keleti és Nyugati Főcsatorna.


1. ábra: Eu Water projekt-terület elhelyezkedése

Projekt terület fő jellegzetességei:
• nagy és kisebb állattenyésztő telepek sokasága
• állatfajták a sertéstől a struccig
• az ország legnagyobb természetvédelmi területe (Hortobágy 80.000 ha)
• nitrátérzékeny területek aránya nagy
• fontos a halastavi halgazdálkodás
• tilos tisztított szennyvizet a Keleti- és Nyugati- Főcsatornába engedni (felszíni ivóvízbázis illetve halas víz)

Célkitűzések, főbb tevékenységek

A környezetvédelmi, vízügyi és természetvédelmi igazgatásban számtalan, a főként a környezetre vonatkozó adat keletkezik. Az adatok nagy része egészen a közelmúltig feldolgozatlan formában, sok esetben papír formában állt rendelkezésre. Az utóbbi évtizedben azonban különösen megnőtt az igény az adatok rendezett módon, digitális formában (adatbázis) történő gyűjtésével, valamint mivel ezen adatok több mint 90 %-a valamilyen helyhez kötött adat, az adatok térinformatikai adatbázisba történő integrálásával, gyűjtésével kapcsolatban.

A projekt fő célja a mezőgazdasági vízhasználat és tápanyag-gazdálkodás területén meglévő adatok összegyűjtése, rendezése, GIS adatbázis felépítése. Az adatbázis alapján lehetséges a terület öntözési és tápanyag-gazdálkodásának részletes kiértékelése. A több szakterületet érintő adatintegrációt követően, a projekt legfontosabb célkitűzése az adatok egységes felületen történő megjelenítése (web, web-GIS) a felhasználói igények figyelembevételével. Az adatbázis és annak internettes elérhetősége hasznos segítséget nyújthat bármely lehetséges felhasználó számára. A projekt fő tevékenységei között szerepelt még az eredmények (adatbázis, kidolgozott stratégiák) pilot területen történő tesztelése, továbbá a projekt eredményeinek bemutatása (oktatások, kiadványok) az ügyfelek számára.

A project hazai partnere a Felügyelőség mellett a Debreceni Egyetem Környezetgazdálkodási és Környezetpolitikai Központja. A projekt hazai munkafolyamatába bevonásra kerültek az egyes részterületeken szakértelemmel rendelkező cégek (nagyobb öntözéses gazdálkodók), szervezetek és hatóságok is.

A projekt alapját a partnerek által kialakítandó, egységes szempontok alapján kidolgozott térinformatikai adatbázis adja.

A pilot projekt keretében felépítendő térinformatikai adatbázisnak az alábbi fő céljai vannak:
• Az adatbázis alapján a térség, főként öntözéses vízgazdálkodásának és nitrogéngazdálkodásának értékelése: mennyiségi és minőségi adatok, valamint a környezeti tényezők figyelembevételével. Az egyes részterületek vonatkozásában a rendelkezésre álló szabad kapacitások, vagy éppen a többletterhelések meghatározása, melyek alapul szolgálnak a projekt keretében meghatározandó ajánlások, stratégiák számára.
• Az adatbázis (számukra releváns, illetve publikus részének) elérésének biztosítása az ügyfelek – pl. mezőgazdasági vállalkozások, hatóságok, civil szervezetek, oktatási intézmények számára. Öntözéses gazdálkodás illetve a tápanyaggazdálkodás tervezéséhez szükséges adatok közzététele – döntéstámogatás elősegítése. Eszközök: WEB- GIS.
• Hatósági feladatok (ellenőrzés, engedélyezés, a környezet állapotának értékelése) támogatása: a vízkészletek védelme érdekében, az EU Vízkeretirányelvvel, illetve a Vízgyűjtő-Gazdálkodási tervvel összhangban lévő hatósági döntések érdekében.
 

Belépés / Login
bottom
top

HBMKH - DJH - KTF

Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal
Debreceni Járási Hivatala -
Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztály

Székhely: 4025 Debrecen, Hatvan u. 16.
Postacím: 4001 Debrecen Pf.:27.
Telefon: 52/511-000
Fax: 52/511-040
E-mail:kornyezetvedelem.debrecen.jh@hajdu.gov.hu

Az ügyfélfogadás rendje:
hétfő:    8:30-12:00;
szerda:  8:30-12:00, 13:00-16:00;
péntek:  8:30-12:00;

Legfrissebb információk

Legolvasottabb tartalmak

Látogatói statisztika


mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter

mod_vvisit_counterMa26
mod_vvisit_counterTegnap126
mod_vvisit_counterA héten600
mod_vvisit_counterA hónapban1799
mod_vvisit_counterEddig578528

bottom