Segítség a „térképes információk” szolgáltatás alkalmazásához
Felhívjuk a figyelmet, hogy az EU-WATER „térképes információk” szolgáltatás jelenleg tesztüzem alatt áll, illetve a szolgáltatott adatok nem teljes körűek!
Az esetleges hibákért és működési bizonytalanságokért szíves elnézésüket kérjük.

A „térképes információk” szolgáltatás az EU.Water szekció „Térképes információk”  menüpontjára kattintva érhető el.
Első lépésben a megjeleníteni kívánt térképi rétegeket kell kiválasztásztani.

Rétegek kiválasztása, áttekintése


A „térképi rétegek kiválasztása” ablakban a térképi rétegek (vagy rétegcsoportok) témakörökbe vannak rendezve. Az egyes rétegek egyenként kijelölhetőek (kipipálás), majd a „mutasd a térképet” gombra kattintva, a térképes alkalmazás külön ablakban jelenik meg. A kiválasztott rétegek, illetve rétegcsoportok a térkép melletti mezőben, könyvtárszerkezetben jelennek meg. A rétegek alapállapotban nincsenek bekapcsolva, a rétegek megjelenítéséhez a kívánt jelölőnégyzeteket ki kell pipálni. 
Az egyes rétegek, rétegcsoportok megnevezése előtt található könyvtár ikonra kattintva azok kibonthatók, így eljuthatunk a kiválasztott rétegcsoportba tartozó térképi rétegekhez, továbbá a réteg által tartalmazott objektumokhoz. Az objektumok lehetnek pontszerű (pl. kutak), vonalas (vízfolyások), illetve sokszög objektumok (természetvédelmi területek). Mind a térképi rétegek, mind az abba tartozó objektumok egyenként kijelölhetőek (aktiválhatók a térképen), illetve kikapcsolhatóak. Az egyes rétegek sorrendje automatikus, nem változtatható. Célszerű csak a valóban használt rétegek behívása, hiszen amennyiben egyszerre sok (pl: 10-nél több) réteg van egyszerre aktiválva, úgy a szolgáltatás jelentősen lelassulhat.

Objektumok keresése
  • A kiválasztott térképi rétegek objektumait természetesen kereshetjük a térképi helyük alapján. A megkeresett objektumra kattintva megkapjuk annak nevét, és egyéb, az adatbázisban szereplő adatait. Vonalas objektumok esetében ez a funkció csak bizonyos esetekben érhető el, ilyenkor a következő lehetőséget használhatjuk.
  • Másik keresési lehetőségünk, hogy a választható rétegeknél az adott rétegbe tartozó objektumokat a könyvtár ikonra kattintással „kinyitjuk”. Ekkor, ahogy az egeret végigfuttatjuk az egyes objektumokon, az adott objektumok a térképen felvillannak (vonalas és sokszög objektumok esetén). Amennyiben pedig rákattintunk egy adott objektumra, a térkép az adott objektumra ráközelít, vagy megjeleníti azt (a térképen egy szövegbuborék mutat az objektumra, melyben megjelennek az objektum attribútumai adatai).
Objektumok adatainak (attribútumok) megtekintése

Az előző pont alapján kikeresett objektumok adatai, rákattintva szövegbuborékban jelennek meg. Amennyiben az objektumhoz nagy mennyiségű adat tartozik, a szövegbuborékban, alul megjelenő táblázat gombra kattintva az adott táblázat excel (.xls) formában letölthető a helyi számítógépre.

Több réteg együttes alkalmazása

Mint ahogy azt fentebb már kifejtettük, egyszerre tetszőleges számú réteg aktiválható a térképen. A sokszög objektumokat tartalmazó rétegekből azonban egyszerre csak egyet célszerű bekapcsolni, hiszen a feljebb lévő réteg sokszögei (pl. természetvédelmi területek) lefedik a lejjebb lévő réteg (pl. talaj tulajdonságai) sokszögeit. Pontszerű és vonalas objektum rétegekből tetszőleges számú réteg elhelyezhető, így egy adott terület vonatkozásában egyszerre szemlélhetjük a különböző témakörökhöz tartozó rétegek objektumait. Több réteg együttes alkalmazásánál azonban célszerű kellő nagyítást alkalmazni, hogy az egyes pontszerű objektumokat ábrázoló ikonok (pl. kút ikonok) ne fedjék egymást.